Dr. Ing. Nicolae T. Mugea

SA UTILIZAM ENERGIILE REGENERABILE PENTRU O LUME MAI CURATA SI MAI BUNA !

image1 image2 image3 image4

Biomasa

 BIOMASA

     Prin biomasa de intelege totalitatea materialelor organice de origine vegetala sau animala si produsele care rezulta din transformarile  acestora. Biomasa este utilizata în scopuri energetice din momentul descoperirii focului de catre om.   Astazi combustibilul din biomasa poate fi utilizat în diferite scopuri - de la încalzirea încaperilor pâna producerea energiei electrice si combustibililor pentru automobile

    Din totalul resurselor energetice regenerabile, biomasa reprezinta prin cele 65 % , cel mai mare potential din Romania si insuficient exploatat . Se considera ca biomasa poate oferi un potential energetic de 318.000 TJ , echivalent a 7,6 mil TEP/an .

    Cel mai mare potential de biomasa ,il reperezinta resturile vegetale din agricultura cu 65% din total, fiind urmat de rezidurile din exploatarile forestiere cu 16% .

      Un potential important incepe sa devina si in Romania, salcia energetica, o plantă cu creştere rapidă (ca. 3 – 3,5 cm/zi) si care poate  ajunge  la  inaltimi de  6– 7 m , iar diametrul de 5-6 cm. Prin ardere se poate obtine o putere calorifica  ridicată de 18.000 – 19.000 kJ/kg. O plantatie de salcie energetica are o durata de viata 25-30 ani, cu o productie medie de 40t/ha .

 

 

 

 

 

 

Biomasa se poate utiliza pentru :

  • Producerea de energie termica prin ardere in sobe si cazane pentru obtinerea de abur sau apa calda;
  • Producera de energie termica si electrica prin arderea in cazane generatoare de abur care actioneaza o turbina cuplata la un generator;
  • Producera de energie termica si electrica prin arderea in cazane generatoare de vapori care actioneaza o turbina tip ORC
  • Producera de energie termica si electrica prin gazeificare;
  • Producerea de biogaz prin fermentare anaeroba;

     S.C FINEX S.R.L Brasov, poate oferi  varianta de utilizare a biomasei prin GAZEIFICARE

 

            Prin gazeificare se înțelege procesul de piroliză a biomasei la temperaturi înalte (11000C-13000C ) cu scopul obținerii unui gaz compus din   CH4 , H2 si CO. Aceste reacții chimice au loc intr-o instalație denumita “gazogen” sau “generator de gaz”  . Această instalație este alimentată  în partea superioară prin sistem mecanizat  format din banda transportoare sau melc. În urma proceselor de uscare, piroliza , oxidare şi reducere,  rezultă gaze cu temperaturi cuprinse intre       500-6000 C.

    Aceste gaze , pentru a putea fi utilizate în motor, sunt răcite şi filtrate de praf , cenuşă şi gudroane .  Prin răcirea acestor gaze, rezultă o cantitate de energie termică  capabilă sa fie utilizată la uscarea biomasei tocate care este introdusă în generator , sau la reducerea umidității cherestelei .

In anul 1983, dr.ing Nicolae Mugea , a proiectat si testat cu rezultate foarte bune , la Univesrsitatea Transilvania din Brasov , prima instalatie de gazeificare din Romania, care era destinata alimentarii motorului  SR-211 ( tip „CARPATI”). 

m1             m2

      Instalatia este compusa din: generator de gaz, filtru brut tip “ciclon”,racitor de gaze, filtru fin si ventilator destinat amorsarii aprinderii deseurilor din generator.

Au fost facute modificari ale motorului prin marirea raportului de compresie pana la 10 , necesare obtinerii unui randament mai bun si realizarea unui amestecator „aer-gaz” in locul carburatorului.

     Rezulatele obtinute pe bancul de proba au  demonstrat ca acest tip de motor se poate adapta la alimentarea cu gaz obtinut prin piroliza deseurilor lemnoase , mai ales în zonele unde erau exploatari  de masa lemnoasa .

     Experienta obtinuta in aceste cercetari, au dus la colaborarea cu diferite firme,  pentru utilizarea acestor instalatii de gazeificare cu scopul  obtinerii prin cogeneare de energie electrica si termica .

 

              Instalatia de gazeificare functioneaza cu tocatura de lemn , uscata pana la o umiditate        de 15% , obtinand la un consum de 1,0-1,2 kg/h biomasa, o cantitate de 1 kWh energie electrica si  2 kWh energie termica .

S.C FINEX S.R.L Brasov, livreaza instalatii de gazeifcare a tocaturii din lemn cu puteri cuprinse in gama de 200 kW...2000 kW. Aceste sisteme complete de gazeificare pot ajunge pana la puteri instalate de 40-50 MW.

                            INSTALATIE  DE  GAZEIFICARE A PAIELOR

        Pentru  utilizarea a paielor  rezultate in urma recoltarii cerealelor , un sistem deosebit de performant este  acela de gazeificare ( piroliza ) la temperaturi  ridicate de 1200-13000 C  . Prin  aceast  proces chimic ,  de obtine un amestec de gaze compuse din CO ( 17% ) , CH4 ( 7 % ) si H2 ( 4 % )  care au o putere calorifica cuprinsa intre    1100-1500 Kcal/Nm3 , in functie de biomasa utilizata . 

      Aceste gaze, sunt  trecute de la generatorul de gaz , printr-un lant de sisteme de racire , filtrare , stocare si care alimenteaza  un grup  energetic compus din motor Diesel  MAN , adaptat la functionarea pe gaz , cuplat  la un generator de curent  electric trifazat .

      Pentru 1 MWh energie electrica se utilizeza pana la 1,8- 2 t/h paie , cu o umiditate mai mica de 15% .

Prin  gazeificarea  paielor , investitia de recupereaza in timpul cel mai scurt fata de energia  eoliana si  cea fotovoltaica, deoarece  se pot obtine pentru 1 MW energie electrica,  3 certificate verzi ,

  Schema  tehnologica a unei instalatii de gazeificare biomasa cu puterea de 1-2 MW electrici  .

Caracteristici instalatie de gazeificare

Parametrii

Putere generator de gaz [kW]

1000

Productia de gaz [Nm3/h]

4000

Temperatura gazului la iesire din instalatie  [0 C]

700-800

Temperatura gazului dupa racire,filtrare si spalare [0 C]

< 45

Consumul de biomasa ( coji de seminte) [tone/h]

1,7-2,0

Debitul de apa pentru racire [m3 /h]

36-45

Masa generatorului de gaz [ tone]

42,5

Umiditarea  biomasei

< 15%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toate aceste procese tehnologice de gazeificare sunt supravegheate de senzori de temperatura, presiune, debit, umiditate  si  sunt  coordonate de un set de calculatoare . 

 

Date tehnice motor Diesel  MAN 500 kW adaptat la functionarea cu gaz

Configuratie motor-  12V

Numar cilindrii - 12

Alezaj/cursa -132/157

Cilindree  -25.8 l

Turatie-  1500 rpm

Putere electrica totala - 525 kW

Putere termica instalatie de racire  -  336 kW

Putere termica recuparare gaze de evacuare -312 kW

Nivel noxe  NOx (5% O2) < 500 mg/Nm3

Nivel noxe  CO (5% O2) <650 mg/Nm3

Dimensiuni de gabarit  (lxLxH)- 1245x3133x 2109 mm

Masa totala-  4400 kg,

 

 

          Dimensiunile  de gabarit  ale motorului  motor Diesel  MAN si generator trifazat 525 kW/400 V

   

 

Componenta instalatiei de gazeificare

cu puterea de 1 MW

 

Buc

Generator de gaz

1

Filtre ciclon

2

Filtre umede

2

Filtre tip VENTURI

2

Filtre cu vapori 

2

Turbosuflanta ROOTS

1

Container stocare gaz

1

Separatoare  gaz /apa

1

Motoare Diesel 500 kW

Sisteme electronice de comanda si control

2

                       

 

 

Compozitia gazelor si puterea lor calorifica,  obtinuta in procesul

de gazeificare a biomasei

Panourile electrice de comanda , ale unei instalatii de gazeificare

cu puterea instalata de 4 MW

 

 

Vizitatori din 1 August 2005
127677

Vizitatori online

Avem 4 vizitatori și nici un membru online

optinvest ©2005-2018 FINEX SRL. Toate depturile rezervate. | www.finex-energy.ro | finex@finex-solar.ro